Damen bouwt nieuwe schepen voor Defensie, maar hoopt nog op onderzeeboten

Scheepswerf Damen Naval gaat vier nieuwe fregatten bouwen voor de Nederlandse krijgsmacht. "We zijn hier namens de hele Nederlandse maritieme sector dankbaar voor", zegt directeur Richard Keulen.
Het M-fregat ZrMs Van Speijk van de marine tijdens een oefening in Schotse wateren
Het M-fregat Zr.Ms. Van Speijk van de marine tijdens een oefening in Schotse wateren (foto ter illustratie) © Defensie
Het gaat om vier nieuwe luchtverdedigings- en commandofregatten. "We gaan de productie bij de Nederlandse industrie aanbesteden via de bedrijven Damen en Thales, maar het blijft niet bij die twee bedrijven", zegt staatssecretaris van Defensie Van der Maat tegen de NOS. "We moeten de Nederlandse defensie-industrie versterken. En Europa moet op dat gebied meer de eigen broek gaan ophouden. Juist via de maritieme industrie kan Nederland daaraan bijdragen."

Bouw

De schepen moeten oude schepen vanaf 2034 vervangen. De bouw van het eerste schip duurt in ieder geval zo'n tien jaar. Daar komt veel bij kijken: van de bouw van de enorme scheepsromp tot het installeren van zeer geavanceerde apparatuur. Het levert dan ook veel werkgelegenheid op.
Damen laat weten dankbaar te zijn voor de opdracht. "Het toont aan dat de regering vertrouwen heeft in onze Nederlandse kennis en kunde voor de meest complexe marinebouw projecten."

Kosten

De bouw van deze schepen is een van de grootste maritieme projecten ooit in Nederland. Eerder schreef Defensie in een brief rekening te houden met aanschafkosten voor de fregatten van minimaal 2,5 miljard euro en nog eens maximaal 2,5 miljard voor de bewapeningssystemen van diezelfde fregatten. De totale kosten van de deal kunnen oplopen tot 8 miljard euro.

Eerdere deal

Damen kreeg vorig jaar ook al de opdracht om vier nieuwe fregatten te bouwen. Dit ging om multifunctionele fregatten die vooral ingezet zouden worden om duikboten op te sporen. Deze schepen worden gebouwd voor de Nederlandse en Belgische marine.

Onderzeeboten

Damen dingt ook nog mee voor de bouw van vier nieuwe onderzeeboten, al is het nog niet zeker of de Zeeuwse scheepswerf deze boten ook mag bouwen. Eerder deze week werd duidelijk dat het Franse Naval Group de 'beste boot voor de beste prijs' aanbiedt. Daarmee zou Damen naast de deal kunnen grijpen.
Onderzeeboot
Onderzeeboot gebouwd in Zweden © Saab Kockums
Directeur Richard Keulen: "Alleen door ontwikkeling, bouw, onderhoud en modernisering van onderzeeboten in eigen land te organiseren, versterken en behouden we de Nederlandse kennis op gebied van de onderwatertechnologie. Het gaat hierbij veel verder dan alleen de aanschafprijs van vier onderzeeboten, het gaat hier om de Nederlandse strategische autonomie en daarmee relevantie in Europa en wereld voor de komende veertig jaar."

Haagse spelletjes

Ook vanuit de Zeeuwse politiek wordt hard gelobbyd om de bouw van de onderzeeboten toch hier plaats te laten vinden, met oog op werkgelegenheid en de kennis die hiermee opgedaan wordt. Gedeputeerde Jo-Annes De Bat liet vanmiddag in de vergadering van de commissie economische zaken doorschemeren dat het geen toeval is dat Damen dit nieuws krijgt in de week dat het spannend werd rond de onderzeebotenopdracht. "Dit zijn Haagse spelletjes", zei hij. "Dat heeft met strategie te maken. Er is geen andere werf in Europa die deze fregatten kan bouwen."
Het kabinet beslist binnen enkele weken wie de onderzeeboten mag bouwen.