Venice (17) uit Wolphaartsdijk maakt hobbyhorses en ziet haar sport steeds populairder worden

In de wei bij haar ouders in Wolphaartsdijk staan zeven paarden. Toch is dat voor Venice Slobbe (17) niet genoeg: naast de echte paarden, houdt ze zich dagelijks bezig met hobbyhorses. "Dat is eigenlijk de professionele versie van een stokpaard. Ze zijn super realistisch en lijken op een echt paard."
Populariteit hobbyhorsing neemt toe
Doel van het hobbyhorsen is om zo goed mogelijk een paard na te doen. "Het gaat vooral om het lopen zoals een paard. Dus denk aan dressuur, proefjes rijden, springen over hoge hindernissen en trainen om steeds hoger te springen", legt Venice uit. De sport is voor jong, maar zeker ook voor oud.

Black Pearl

Hobbyhorsers nemen de sport uiterst serieus. De dieren krijgen een naam, worden dagelijks geborsteld en hebben soms zelfs een eigen stal. De hobbyhorse in haar hand heeft Venice zelf gemaakt: "Dit is een mooie bruine hobbyhorse, hij heeft zwarte manen en een hoofdstel waarmee je hem door de sprongen kunt sturen." Het dier heeft nog geen naam, maar die komt er wel: "Ik wil hem denk ik Black Pearl noemen."
Ze begon acht jaar geleden met de sport. "Ik zag een filmpje op YouTube en dacht: dat ga ik ook eens proberen." Zo gezegd, zo gedaan. Inmiddels is het haar grote hobby geworden. Niet alleen het rijden op de hobbyhorse, maar ook het maken van hobbyhorses en het organiseren van wedstrijden.
Venice met haar hobbyhorse
Venice met haar hobbyhorse © Omroep Zeeland
"Soms doen er wel 150 mensen mee aan die wedstrijden", vertelt ze. Iedere week maakt en verkoopt ze twee tot vijf hobbyhorses. "Het is begonnen als hobby, maar steeds meer aan het uitgroeien tot een mooi bedrijf." Uiteindelijk hoopt ze na haar studie van haar hobbyhorse haar werk te maken.

Zo elegant mogelijk

Voor iedereen die ook wil hobbyhorsen heeft ze nog wel wat tips: "Je moet zorgen dat je een goede conditie hebt en je moet zo elegant mogelijk lopen bij de dressuur, en de juiste springtechniek beheersen om over de hoge hindernissen te gaan."