Bouwproject compleet omheind: gemeente Tholen bang voor de rugstreeppad

De beschermde rugstreeppad legde al meerdere bouwprojecten plat de afgelopen jaren en daarom bouwt de gemeente Tholen nu een omheining. De gemeente wil voorkomen dat tijd en geld verloren gaat wanneer er zich weer een pad nestelt. De nieuw te bouwen wijk Molenvliet is daarom het eerste project die compleet omheind wordt door een paddenscherm.
Paddenscherm
Het paddenscherm © Omroep Zeeland
De gemeente heeft de palen met het zeil een paar weken geleden geplaatst. Over honderden meters staat het scherm langs de sloten om de pad buiten het nieuwe bouwgebied te houden. Alles uit voorzorg, want een rugstreeppad is nog niet in de omgeving gesignaleerd.
Volgens wethouder Peter Hoek is het scherm puur uit voorzorg. "Met het hekwerk willen we voorkomen dat het in de loop van het project mogelijk geconfronteerd wordt met vertragingen." Want de gemeente heeft in het verleden daar al regelmatig last van gehad.
De rugstreeppad
De rugstreeppad © ANP

Rechter kwam er aan te pas

Bij de aanleg van een nieuw kruispunt in Tholen-stad was er mogelijk een rugstreeppad aanwezig. De werkzaamheden werden door de regionale uitvoeringsdienst (RUD) stilgelegd, waarna zelfs de rechter er aan te pas moest komen om het project te hervatten. Ook in Sint-Annaland werden werkzaamheden aan de dijkversterking uitgesteld, omdat er misschien een rugstreeppad woonde.
In de nieuwe wijk Molenvliet worden 450 nieuwe woningen gebouwd. Het gebied moet nog bouwrijp worden gemaakt, maar volgens Peter Hoek is Molenvliet een sleutelproject, omdat er zoveel mensen zitten te wachten op een woning in Tholen-stad. Ook bij andere projecten van de gemeente Tholen, waar mogelijk de rugstreeppad kan aarden, worden hekken geplaatst.