Schoonmaakacties op Zeeuwse stranden leveren deze vreemde vogels op

Colaflesjes, doppen, boodschappentasjes, blikjes, stukken visnet en ander meuk zijn ze wel gewend, de 'strandjutters' die zo nu en dan een opruimactie houden. Maar de schoonmaak op het Noordzeestrand bij Neeltje Jans en langs de Oosterschelde bij Sint Maartensdijk leverde ook verrassende vondsten op.
Onder de vlag van 'Schone Schelde', waarbij verschillende instanties zich inzetten voor een schone Wester- en Oosterschelde, struinden zeven kinderen de broedplaatsen aan de Noordzee kant af op zoek naar zwerfafval. Neeltje Jans is een belangrijk broedgebied voor kustvogels. Zo is het gebied een populair broedterritorium voor de kleine mantelmeeuw, de dwergstern, de visdief én... een eenzame gans.

Rijkelijk over houdbaarheidsdatum

Alhoewel... dat die laatste vogel dit voorjaar eieren gaat leggen, is volstrekt uitgesloten. "Het is namelijk een tuinbeeld van een gans", vertelt boswachter Otto de Kat over de opmerkelijke vondst. Ook stuitten de strandjutters op een pak melk dat rijkelijk over datum was: "2003", grinnikt De Kat.
Aan de Oosterschelde bij Sint Maartensdijk dook ook een bijzondere kwast op: een opblaaspop die een sterke gelijkenis vertoonde met de overleden leadzanger van Queen, Freddie Mercury. Vertwijfeld werd die in de grote container bij wrakhout, plastic en ander aangespoelde rommel gedumpt.

Pick-upwagen vol

Al met al was de schoonmaakactie een succes: bij Neeltje Jans is een pick-upwagen vol afval uiteindelijk afgevoerd. En ook bij Sint Maartensdijk is de natuur ontdaan van kilo's afval. Normaal gesproken valt de grote schoonmaak samen met met NL-Doet, maar omdat die dag in het broedseizoen valt, is de opruimactie dit jaar al eerder gehouden.