Chef-kok Wouter Kik wil collega's in de spotlights zetten met nieuwe tv-serie

In de nieuwe televisieserie Zeeuwse Signatuur gaat sterrenchef Wouter Kik langs bij collega's om te praten over het vak en koken ze samen het culinaire visitekaartje van de betreffende kok. Al een aantal jaar staat Kik in de spotlights, maar met deze serie wil hij juist het verhaal van andere talentvolle koks laten zien. Zelf is hij blij verrast door hun kookkunsten: "Alles was waanzinnig lekker."
Marcel Meijer staat samen met Wouter Kik in de keuken
Wouter Kik (rechts) met Marcel Meijer, één van de koks die hij in de serie bezoekt © Omroep Zeeland
Kiks liefde voor eten en koken stamt uit zijn jeugd in Bruinisse. "Er was altijd visite. Het was gezellig, er was genoeg voor iedereen en iedereen was welkom. Een beetje op zijn Italiaans. Iedereen die langskomt, mag mee-eten." Gezelligheid stond voorop. Voor Wouter Kik is wat er op het bord ligt ook belangrijk. "Ik houd niet van saaie smaken."

Jonge Chef van het Jaar

Het restaurant van Kik, Codium in Goes, kreeg in 2023 een Michelinster. Dit jaar is hij uitgeroepen tot 'Jonge Chef van het Jaar' door Gault&Millau, een van de belangrijkste culinaire gidsen in Nederland. Volgens die gids behoort Codium tot de beste vijftig restaurants van Nederland. "Nederland heeft veel goede restaurants", aldus Kik.
Kik is blij met het culinaire klimaat in Zeeland, waar veel toprestaurants gevestigd zijn. "Zeker als je kijkt naar het aantal inwoners in onze provincie." Hij was meteen enthousiast om een tv-serie te maken met andere koks en vond het leuk om met name jonge chefs te vragen hun signatuurgerecht samen met hem te maken. Zo'n gerecht is het culinaire visitekaartje van een kok.
Het was inspirerend en verrassend, zegt hij: "Marcel Meijer van Hof aan Zee in Koudekerke bijvoorbeeld heeft zichzelf alle kooktechnieken aangeleerd."
Amuse Feyenoord van Wouter Kik
Amuse Feyenoord van Wouter Kik © Kris Vlegels

'Het hoeft allemaal niet zo stijf'

Natuurlijk heeft Wouter Kik zelf ook een culinaire handtekening, die nooit van zijn kaart verdwijnt: "De amuse Feyenoord. Die heb ik ontwikkeld toen Feyenoord in 2017 kampioen werd." Het is een rood-witte amuse gemaakt van rode biet en karnemelk. Met deze amuse wil hij laten zien dat het allemaal niet zo stijf hoeft. "Zelfs Ajaxieden vinden de amuse lekker." Een ander populair gerecht van Wouters hand is 'Ui en Belper Knolle', dat voornamelijk bestaat uit verschillende bereidingen van ui. "Eigenlijk vind ik dat je gasten je signatuurgerecht moeten aanwijzen, dat kun je eigenlijk niet zelf doen."
In het programma Zeeuwse Signatuur gaat sterrenchef Wouter Kik langs bij tien verschillende topkoks uit Zeeland. Samen met de koks bereidt hij hun culinaire visitekaartje en gaat hij op zoek naar het geheim van de kok. Zeeuwse Signatuur is vanaf 2 april iedere dinsdag om 17:10 uur te zien bij Omroep Zeeland.