OM vervolgt Thermphos voor dood werknemers

De beide mannen kwamen in mei 2009 om het leven bij werkzaamheden in een oven. Het OM houdt Thermphos verantwoordelijk voor een veilige werkomgeving. Uit een onderzoek van TNO en de Arbeidsinspectie, dat in bezit is van de NOS, zou blijken dat de beide mannen gestikt zijn in een ovenvat.

Voldoende redenen
Een woordvoerder van het OM bevestigt bij NOS radio dat er voldoende redenen zijn om Thermphos te vervolgen. ,,Dat klopt, we hebben gegronde redenen, bewijzen dat Thermphos hiervoor verantwoordelijk is. Het bedrijf zelf is als verdachte aangemerkt. Daar is een dagvaarding voor uitgebracht. Ondermeer wordt het bedrijf verweten: dood door schuld en daarnaast zijn nog andere zaken ten laste gelegd die te maken hebben met de arbeidsomstandighedenwet''.

Gedagvaard

De vervolging van het OM richt zich op Thermphos zelf en niet op de leidinggevenden in het bedrijf. ,,We hebben ook onderzoek gedaan naar de feitelijke leidinggevenden. Dat heeft onvoldoende aanknopingspunten gegeven om ze als verdachten aan te merken. Wij vinden dat dit soort feiten echt aangerekend moeten worden aan het bedrijf zelf. Daarom is het bedrijf ook gedagvaard als verdachte''.

Geldboete

Omdat de aanklacht zich richt tegen het bedrijf, zou er bij veroordeling alleen sprake zijn van een geldboete. ,,Daarnaast zijn er ook allerlei andere mogelijkheden waar maatregelen voor opgelegd kunnen worden, maar daar ga ik niet op vooruit lopen, want daar is nu juist de zitting voor bedoeld'', aldus de woordvoerder van het Openbaar Ministerie.

De zaak tegen het Zeeuwse bedrijf dient op 18 oktober voor de rechtbank in Middelburg. De directie van Thermphos wil inhoudelijk niet reageren. ,,Dat doen we niet, zolang het onder de rechter is'', aldus een woordvoerder, namens de directie.

Audio: NOS Radio