Begonnen met een stage, nu de hoogste baas van Dow: dit is Tabita Verburg

Of ze een échte Zeeuwse is, daar twijfelt ze aan. Tabita Verburg (45) heeft namelijk ook jaren buiten de provincie gewoond. Maar tegenwoordig woont ze met haar gezin in Terneuzen en heeft ze er een lange carrière bij chemiebedrijf Dow opzitten. Die nu de top heeft bereikt.
Begonnen met een stage, nu de hoogste baas van Dow: dit is Tabita Verburg
Verburg mag zich namelijk sinds deze maand president-directeur noemen van de fabrieken in Terneuzen, maar ook van de andere Dow-vestigingen in West- en Noord-Europa. Of zoals dat officieel heet: Sub-Regional President Benelux, France, Iberica (Spain and Portugal), UK, and Nordics.
Iets meer dan twintig jaar geleden kwam ze als stagiaire bij het Amerikaanse bedrijf in Terneuzen binnen. Ze volgde toen een opleiding personeelsmanagement. "Ik richtte mij toen vooral op contacten met universiteiten en andere scholen en de werving van operators," aldus Verburg.

Brexit en coronacrisis doorstaan

Daarna volgde banen op de inkoopafdeling, bij internationale handel en bij de afdeling logistiek. De laatste tijd onderhield ze de contacten met bedrijven die voor Dow werken op en rond het terrein, contractors. "Een boeiende tijd. Toen ik verantwoordelijk was voor de internationale handel kwam de Brexit en in mijn tijd op de logistieke afdeling begon de coronacrisis," vertelt Verburg.
Als wij een probleem lastig vinden, hebben we daar een dag voor nodig. Is het onmogelijk, dan hebben we het in een week opgelost.
Tabita Verburg over de Dow-spirit
Maar ook daar heeft ze zich doorheen geworsteld. "Het mooie aan Dow vind ik de spirit, zoals ik dat noem. Als wij een probleem lastig vinden, hebben we daar een dag voor nodig. Is het onmogelijk, dan hebben we het in een week opgelost. Zo zet iedereen zijn schouders er hier onder en werken we samen aan een oplossing."

Uitdagingen

Een van de grootste uitdagingen van het bedrijf is het behalen van klimaatdoelen. Dow moet in 2050 klimaatneutraal zijn. "Volgend jaar bestaan we zestig jaar, en we willen hier nog een groot aantal jaren blijven," zegt ze.
Begonnen met een stage, nu de hoogste baas van Dow: dit is Tabita Verburg
Begonnen met een stage, nu de hoogste baas van Dow: dit is Tabita Verburg © Omroep Zeeland
Om die doelen voor elkaar te krijgen, borduurt ze verder op de plannen van haar voorganger Anton van Beek. Hij is met pensioen gegaan, waardoor er ruimte was voor Verburg om zijn plek in te nemen. "Ik denk dat je bij Dow heel veel mogelijkheden hebt om een een mooie carrière te ontwikkelen, zoals ik heb laten zien. Waar je uitkomt weet je nooit van tevoren."
Klimaatdoelen
In 2050 moet Dow klimaatneutraal zijn. In september vorig jaar zijn er afspraken gemaakt met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Samen met andere chemiebedrijven heeft Dow het voornemen om minder CO2 uit te stoten. Een jaar eerder gaf Dow al aan dit te willen doen door onder meer in te zetten op waterstof. Ook willen ze het gasverbruik terugdringen en gebruikmaken van elektromotoren.
Nog even terugkomend of ze een echte Zeeuw is of niet: Verburg is geboren in Goes. De familie van haar vaderskant komt uit Colijnsplaat. Haar moeder uit Duitsland. De twee leerden elkaar kennen toen hij op vakantie was in Zeeland. "Echte vakantieliefde, die nog steeds niet over is," zegt de trotse dochter.

Terug naar Zeeland

Haar vader had werk bij de marine en dus verhuisde het gezin naar het noorden van het land. Voor studie maakte ze uitstapjes naar Breda en Gent. Om vervolgens voor vast terug te keren naar Zeeland, dit keer naar Terneuzen.
Daar woont ze nu met haar man Joost, vijf kinderen en twee bordercollies. "Het valt prima te combineren. Ik doe het samen met mijn man. De kinderen zijn heel energiek en samen met de honden is het een groot avontuur."