Goedemorgen! De Scheldeprijs van start, het wapen van Baarland en vrijheidsschrijvers in schrijfcafé

Goedemorgen! Kun je het nog herinneren? In 1990 was België voor één dag even geen koninkrijk. Koning Boudewijn trad voor een dag af, omdat hij de abortuswet uit principe niet wilde ondertekenen. Vandaag is dat 34 jaar geleden. Terug naar vandaag. De Scheldeprijs gaat van start, inwoners van Baarland kunnen bordjes ophalen met het wapen van het dorp erop en in Middelburg kunnen creatievelingen meedoen aan een schrijfcafé.
Yerseke
Yerseke © Jo Dingemanse uit Koudekerke
Voor de zesde keer in de roemruchte geschiedenis van de Scheldeprijs is de start vandaag in Terneuzen. De wielrenners worden vanaf 11.50 uur voorgesteld aan het publiek op de Markt. De officieuze start is om 13.00 uur vanaf het Stadhuisplein en dan wordt er bijna zestig kilometer door de provincie gereden. Na een passage door de Westerscheldetunnel rijdt het peloton via de gemeenten Borsele, Kapelle en Reimerswaal richting België. Daar is in Schoten, zoals altijd, de finish. Lees hier meer over de race.
Jasper Philipsen, de winnaar van vorig jaar, doet ook nu weer mee
Jasper Philipsen, de winnaar van vorig jaar, doet ook nu weer mee © ANP
Bordjes met het schild van Baarland worden uitgedeeld in het dorp. Het is een eerbetoon aan de in februari overleden Henk de Vriend uit Baarland, die heeft het geschilderd. Aangezien schilder Henk er nog ruim twintig in zijn bezit had, worden ze uitgedeeld om naast de voordeur te hangen.
Baarland bordjes
Corry met een bord van haar broer © Omroep Zeeland
Het Etty Hillesum Huis organiseert tijdens de Etty Hillesummaand in samenwerking met de Zeeuwse Bibliotheek een bijeenkomst die in het teken staat van de in Middelburg geboren Joodse dagboekschrijfster. Deze bijeenkomst in het schrijfcafé van de bibliotheek van Middelburg, begint eerst met een korte lezing over Etty Hillesum en haar denken over vrijheid tijdens de bezetting en vervolging. Hierna kun je zelf de pen ter hand nemen en je ideeën en gedachtes opschrijven.
Het schrijfcafé vindt twee keer plaats. De eerste ronde is Nederlandstalig van 13.00 tot 14.30 uur. De tweede ronde is Engelstalig en van 15.00 tot 16.30 uur. Toegang is gratis en voor iedereen toegankelijk.
Etty Hillesum
Etty Hillesum © Zeeuwse Bibliotheek

Het weer

De dag begint met regenachtig weer en het kan redelijk hard waaien. Vanmiddag schijnt de zon geregeld en hebben we soms nog een bui. Later vanmiddag en vanavond blijft het droog, bij maximumtemperaturen tussen 12 en 14 graden. Morgen is er veel bewolking met buien en in de middag is het droger en schijnt zon. Het wordt dan 13 graden.