Afvalberg bij Nieuwdorp wordt 50 meter hoog

De afvalstortplaats bij Nieuwdorp is zo goed als vol en daarom moet die worden verhoogd. Dat werd vanavond duidelijk bij een bijeenkomst waar inwoners werden geïnformeerd over de nieuwe plannen. De stortplaats is nu 35 meter, maar zal worden verhoogd naar 50 meter.
Stortplaatsen
De stortplaats in Nieuwdorp © Omroep Zeeland
Volgens Peter Louwman van Indaver is het nodig om ook in de toekomst restafval kwijt te kunnen. De verhoging betekent dat er tot ongeveer 2040 kan worden doorgewerkt. "Er wordt wel eens gesproken over dat we over een aantal jaren geen restafval meer hebben, maar dat is volgens mij zeker niet het geval", zei Louwman.

Een hoogte van 65 meter

Eigenlijk wilde Indaver een hoogte van 65 meter, maar daar stak de gemeente Borsele een stokje voor. Op de plek wordt al jaren geen huisafval meer gestort, maar alleen restafval en bijvoorbeeld ook asbest. Volgens Louwman is er constant controle en is de plek een veilige manier om afval op te slaan.
Aanwezigen waren bijvoorbeeld benieuwd naar de kans op stankoverlast, die de berg wel eens veroorzaakt. Ook weggewaaid afval is op deze avond een discussiepunt, want volgens de dorpsraad is dat nu al een probleem. "En hoe wordt dat in de toekomst?" Volgens Peter Louwman van Indaver kunnen omwonenden altijd het bedrijf bellen wanneer er problemen zijn. "En ook wanneer we de lucht ingaan blijft dat zo."

Opslaan van huisafval

Vanavond werd ook bekend dat tot oktober de stortplaats in Nieuwdorp gebruikt gaat wordt voor het opslaan van huisafval. Door een brand vorig jaar in de vuilverbranding van Rozenburg, wordt er in de Koegorspolder al afval opgeslagen. Daar komt Nieuwdorp nu bij. De in grote rollen opgeborgen afval zullen daar tijdelijk worden geplaatst. De verwachting is dat dit oktober duurt, omdat dan de afvalverbrander in Rozenburg weer gedeeltelijk open gaat.