Na 60 jaar oog in oog met redder watersnoodramp


Jan Bordewijk ging in de rampnacht van samen met Dirk Schilperoord in een roeiboot op pad om drie mensen te redden die vastzaten in het water. In het Watersnoodmuseum heeft Bordewijk vandaag voor het eerst de zoon van Dirk Schilperoord en de familie van Johan Dooge ontmoet. Dooge was één van de mensen die hij redde in 1953.

Stijgende water

Bordewijk en Schilperoord pikten die nacht bij Dreischor drie mensen op: boer Cor van Bloois en zijn 77-jarige moeder, en hun knecht Johan Dooge. Zij stonden op een kar in het stijgende water. Vlakbij Dreischor kantelde de sloep en verdronk mevrouw van Bloois. De mannen wisten een huis te bereiken en verbleven drie dagen op een zolder. Daarna werden ze gered.
Nu zestig jaar later zegt Bordewijk spijt te hebben dat hij te weinig aandacht heeft besteed aan het verdrinken van mevrouw Bloois.

Emotionele ontmoeting
Het Oral History Project van het Watersnoodmuseum kreeg het verhaal te horen, spoorde de nog levende betrokkenen op en bracht ze bij elkaar. Die ontmoeting was emotioneel en zorgde voor de zonen van Dooge en Schilperoord voor de afsluiting van een bewogen stuk geschiedenis.