Communicatie hulpverlening grensstreek slecht

Langer bekend

SLUIS - Volgens de brandweer van de gemeente Sluis is dit al zeker vijf jaar bekend bij de Veiligheidsregio. "Er is al die tijd nog steeds niets aan gedaan. De Veiligheidsregio zou het terug moeten koppelen aan het ministerie. Zij kan dan in overleg met de Belgische collega's om de systemen op elkaar af te stemmen." In de praktijk gaat de communicatie telefonisch.

Functieverdeling

Volgens de brandweer is de samenwerking verder goed verlopen. Wel liet de functieverdeling te wensen over. De hulpverleners, die het eerst ter plekke waren, wilden te veel taken op zich nemen. Dit zou beter verdeeld moeten worden.

Scenario

Door onbekende oorzaak komt een motorrijder, komende vanuit de richting Sluis, op de verkeerde weghelft terecht. Hierdoor moet een tankwagen (geladen met kerosine) uitwijken. Bij deze manoeuvre raakt de vrachtwagencombinatie de motorrijder. De motorrijder komt ongeveer 100 meter voorbij het ongeval tot stilstand in een naast de Rondweg gelegen sloot. Alle hulp komt voor de motorrijder te laat. Door de uitwijkmanoeuvre komt de vrachtwagencombinatie geschaard over de Rondweg te staan.
Een vrachtwagen, die achter de tankwagen reed, kan niet tijdig remmen en bots op de tankwagen waardoor hier een lekkage bestaat. Zowel de bestuurder als zijn bijrijder raken bij de botsing bekneld in de cabine te zitten.
Vanuit de richting Sluis kan een personenauto de tankwagen niet meer ontwijken en rijdt in op de achterzijde van de tankwagen. Hierdoor komt de bestuurder vast te zitten in zijn auto.
Een tweede voertuig, komende vanuit de richting Sluis, raakt dermate afgeleid door het ongeval dat hij met zijn voorwiel in de berm terecht komt. Door te veel corrigeren raakt de auto in een slip en komt op zijn kop in de berm terecht. De bestuurder zit bekneld in zijn voertuig.