Schultz roept op tot zelfredzaamheid bij ramp

OUWERKERK - Vorige week gaf de minister aan dat Nederland onvoldoende is voorbereid op een nieuwe watersnoodramp. "Het is niet mijn bedoeling om mensen bang te maken", zei Schultz vrijdag bij de herdenking.

Onterecht

Jan Lonink van de Veiligheidsregio Zeeland gaf vrijdag eerder al aan wel degelijk klaar te zijn voor een eventuele ramp. Volgens Lonink is de afgelopen weken onterecht een beeld ontstaan dat Zeeland niet goed voorbereid zou zijn op een overstroming zoals in 1953.

Zelfredzaamheid

In 2005 is het Rampenbestrijdingsplan Hoogwater opgesteld, waarin precies staat wat er moet gebeuren. Lonink zegt nu te wachten op verdere maatregelen van de Rijksoverheid.

Vragen

"Het is natuurlijk belangrijk dat de veiligheisregio goed voorbereid is, maar het gaat er uiteindelijk om dat ook de mensen weten wat er moet gebeuren", zegt de minister. "Dus het gaat niet alleen om evacuatieprogramma's die hulpdiensten moeten kennen, maar wat moet je nou zélf doen. Wat heb je in huis? Weet je waar je heen moet gaan? Dat zijn de simpele vragen."

Bijval

Na de eerdere uitspraak van de minister dat Nederland onvoldoende op een ramp was voorbereid kreeg ze bijvan van dijkgraaf Toine Poppelaars en commissaris van de koningin Karla Peijs. Zij gaven aan dat Zeeland zich beter moet voorbereiden op de gevolgen van een eventuele watersnoodramp.

Vragen

Ook de Partij voor Zeeland maakte zich zorgen hierover. De partij heeft daarom schriftelijke vragen gesteld over de evacuatiemogelijkheden aan het bestuur van de provincie.