Dierenwinkels varen wel bij de winter

AXEL -
De mezenbollen, strooivoer en nootjes vliegen de deur uit. "We zien dat vooral in deze periode veel mensen wat komen halen.

Uit de hand

Mensen vinden het vaak ook leuk als er een vogeltje in hun tuin zit te eten. Maar ik zie ook een stijgende lijn in de vraag naar voor wilde dieren, zoals vossen en eekhoorntjes bijvoorbeeld. Ik hoor van mensen dat de eekhoorns het voer gewoon uit hun hand eten", vertelt Willy van den Bos van dierenwinkel Faunaland in Axel.

Vogels

Boswachter Marijke Lieman vindt het goed dat mensen zich bekommeren om de natuur.
"Maar de dieren die écht in de natuur leven hebben eigenlijk geen extra voedsel nodig. Maar het kan ook geen kwaad om het wel te doen. Wat mensen in de tuin doen is natuurlijk heel leuk. De vogeltjes hebben dan wat extra eten en de mensen kunnen van de vogels in hun tuin genieten. Daarnaast zijn we tegenwoordig steeds netter en schoner in onze tuinen, waardoor het voor vogels vaak moeilijk is om eten te vinden. Maar in het wild, zoals bij de kreek in Axel, kan je de dieren beter hun gang laten gaan."

Afvallen

Dieren kunnen prima overleven in de winter, al hebben ze wel minder voedsel dan bijvoorbeeld in de zomer. Lieman: "De vogels vallen in deze periode wat af, maar dat betekent niet hun dood. Natuurlijk zijn er dieren die de winter niet overleven, maar dat is de natuur. Sommige vogels leggen bijvoorbeeld weer extra eitjes, zo herstelt de natuur zich weer."

Dierenwinkel