Faillissement Thermphos wordt aangevraagd

MIDDELBURG -
Volgens Van Boven is er geen geld meer om de productie voort te zetten. "Het laatste erts is bijna op, de productie valt ergens volgende week stil." Van Boven hoopt op een overname van het bedrijf. Hij heeft laten weten dat het hem niet tegenvalt welke contacten daar al voor gelegd zijn.

Brief

Het personeel van Thermphos is al per brief geïnformeerd. Er werken zo'n 450 mensen bij Thermphos. Volgens bewindvoerder Van Boven is het bedrijf helemaal bij met het betalen van de salarissen aan het personeel. "Maar over de maand november zal het aan het UWV zijn om de betaling te regelen."

Concurrentie

De Europese Commissie in Brussel heeft besloten geen antidumpmaatregelen tegen Kazachstan te nemen. Doordat goedkope fosfor uit Kazachstan op de Europese markt wordt verhandeld, is de productie van fosfor bij Thermphos in Vlissingen teruggelopen. Daardoor is het bedrijf in Vlissingen-Oost in de financiële problemen gekomen. Zeventien van de achttien landen die aanwezig waren in Brussel voelden niks voor sancties tegen Kazachstan. Alleen Cyprus heeft gezegd dat het land moet worden aangepakt voor de ‘oneerlijke’ concurrentie.

Teleurstellend

Een delegatie van vakbonden en personeel van Thermphos was maandag in Brussel om steun te vragen. Het uitblijven hiervan noemen ze ronduit teleurstellend. De directie van Thermphos en provinciebestuurder Ben de Reu hadden eerder aan Brussel gevraagd maatregelen te nemen tegen de grootschalige verkoop van goedkope fosfor uit Kazachstan.

Dossier

Bekijk hier het dossier over Thermphos.