Oscarnominatie voor film met Zeeuws tintje

OOST-SOUBURG -
Een jaar geleden kreeg Van Maaren het verzoek een aantal kauwen te trainen voor de film. De zes kraaiachtigen spelen één rol. Voor de valkenier
omdat de vogels een eigen karakter hebben. "Een kraaiachtige is ongelofelijk intelligent en heeft een eigen karakter. Je bekijkt de reacties van ieder dier afzonderlijk, en op basis daarvan bepaal je welke vogel je inzet voor welke scène."

Nominatie

De film dingt mee naar een nominatie voor een Oscar in de categorie beste niet-Engelstalige film. Een selectiecommissie heeft Kauwboy gekozen uit 22 inzendingen. In februari ging de film in première tijdens het Internationale Filmfestival van Berlijn, waar het de prijzen voor beste debuutfilm en voor beste jeugdfilm won. De film sleepte daarna nog meer prijzen op filmfestivals in de wacht, onder meer in Tokio.

Verhaal

Kauwboy gaat over de 10-jarige jongen Jojo die op een dag een kauw mee naar huis neemt. De vogel moet hij wel verborgen houden, omdat zijn agressieve vader geen dieren in huis wil hebben. De jongen komt klem te zitten tussen de zorg voor de kauw en de loyaliteit aan zijn vader. Door de vriendschap die de jongen met de kauw opbouwt, is hij in staat de problemen met zijn vader op te lossen.

Oscars

Op 15 januari 2013 maakt de organisatie Academy Awards de nominaties bekend in de verschillende categorieën. De Oscars worden op 24 februari uitgereikt.