Gieterij Zalco weer in productie

VLISSINGEN-OOST -
Op dit moment werken er zo'n twintig man bij Zalco. Na een jaar, als de productie is opgeschroefd, verwacht het management van de fabriek dat dit aantal verdubbeld is.

Anodefabriek

De anodefabriek ligt nog stil. Er zijn aanpassingen nodig om de fabriek weer te laten draaien. Dat zal op zijn vroegst halverwege 2013 zijn. Op dit moment werkt slechts een klein groepje mensen in de anodefabriek.
De gieterij en de anodefabriek zijn inmiddels twee compleet aparte bedrijven. De gieterij is in handen van Zalco BV en de anodefabriek van het beursgenoteerde Century Aluminum Vlissingen BV.

Geen toekomst

Voor de smelterij van het voormalige Zalco is geen toekomst meer. De ontmanteling van dit gedeelte van de fabriek zal nog een tijd op zich laten wachten. Op dit moment wordt bekeken welke partijen dit werk gaan uitvoeren, vervolgens moeten de benodigde vergunningen worden aangevraagd.
Zalco ging in december 2011 failliet. Daarbij verloren ruim zeshonderd medewerkers hun baan. Gesprekken met overnamekandidaten verliepen stroef en een doorstart leek er lange tijd niet meer in te zitten. In juni werd bekend dat een gedeelte van de fabriek toch werd overgenomen.