100-plussers inspiratiebron voor gezondheidscampagne

GOES -
Gezond

Want hoe word je zo oud? Door gezond te leven. Woensdag heeft de GGD een website gelanceerd waarop informatie en projecten over gezond leven een plaats krijgen:
.

100-jarigen

Omroep Zeeland heeft alle honderdjarigen in de provincie geïnventariseerd en kwam uit op 96. Voor het merendeel vrouwen, Maar West-Zeeuws-Vlaanderen heeft er helemaal veel: dertien eeuwelingen, naar verhouding het hoogste van Zeeland en waarschijnlijk zelfs van Nederland.

Gemeente Sluis

Op iedere 10.000 Nederlanders zijn er 1,4 honderdplussers, op iedere 10.000 Zeeuwen 2,5 en op iedere 10.000 inwoners van de gemeente Sluis 5,5 honderdplussers.
Klik op een gemeente voor het aantal 100-plussers.

Blue zones

Er is de laatste jaren veel aandacht voor regio's met grote aantallen honderdjarigen. Ze worden "blue zones" genoemd, blauwe zones en je vindt ze bijvoorbeeld rond de Middellandse Zee en in Japan. Kenmerk van heel oude mensen dáár is bijvoorbeeld gezond eten, geen stress en een sociaal leven. Veel blijven bewegen ook, maar niet met behulp van een sportschool, maar omdat bewegen al onderdeel van het dagelijks leven is. West-Zeeuws-Vlaanderen komt met 5,5 honderdplussers al in de buurt van bijvoorbeeld Okinawa in Japan.

Inspiratie

De Zeeuwse GGD zag deze cijfers en heeft de Blue Zones gebruikt als inspiratiebron voor het idee Vitale Revolutie. “Het is een beweging die we willen ontketenen. Dit is geen campagne die stopt. We hopen steeds meer mensen hierin mee te krijgen. Dat doen we door bijvoorbeeld niet alleen maar te vertellen dat bewegen gezond is, maar door bijvoorbeeld goede fietspaden en wandelroutes aan te laten leggen”, vertelt gezondheidsadviseur Leonie Ernst. Er volgen de komende tijd ook een aantal projecten. Onder meer in de wijk Goes-Oost en in de Middelburgse wijk Dauwendaele.

Projecten

In Goes-Oost begint de GGD een project in samenwerking met de Goese middelbare school Pontes. In de buurt zitten relatief veel ouderen, maar ook veel jongeren. Leerlingen van de middelbare school gaan langs bij de ouderen met de vraag: "Wat beweegt u vandaag". Daarmee hoopt de GDD dat de ouderen meer gaan bewegen en dat jongeren hen daarbij kunnen helpen."

Dauwendaele

De Middelburgse wijk Dauwendaele moet 'vitaler' worden. Het project moet ervoor zorgen dat inwoners van de wijk meer gaan bewegen. En het winkelcentrum wordt zo ngericht dat inwoners gezonder gaan eten. Door aansporen tot gezondere leefgewoonten moet de Zeeuwse bevolking gezonder en socialer worden. Bijkomend effect: Mensen zullen langer en gelukkiger leven.

Meedoen

De GGD zoekt ook de samenwerking met alle inwoners van de provincie. Wie mee wil doen aan een project of een idee heeft kan dat laten weten aan de GGD (via: meedoen@ggdzeeland.nl).