Hof: 8 jaar cel voor moord Kamperland

DEN BOSCH/KAMPERLAND -
Eerder werd de man door de rechtbank in Middelburg veroordeeld tot vier jaar cel voor moord. Het OM had tien jaar cel geëist en ging tegen de uitspraak in hoger beroep. De 66-jarige man heeft de moord altijd toegegeven. Volgens de advocaat was het incident het gevolg van relatieproblemen en een psychische stoornis.

Samen sterven

Na een huwelijk van bijna veertig jaar wilde de vrouw van haar echtgenoot scheiden. De man besloot echter dat hij liever samen wilde sterven dan uit elkaar gaan. Toen zijn vrouw weigerde om opnieuw met hem over de scheiding te praten en daar vanaf te zien, werd de man kwaad. Vervolgens heeft hij haar met een mes in de rug gestoken en later ook in haar buik en borst. Toen de vrouw zich verzette, heeft de man ook op haar mond en keel gedrukt. Aan de gevolgen van al dit geweld is de vrouw overleden.

Slaappillen
Nadat de man zijn vrouw had omgebracht, is hij met haar lichaam naar Zeeland gereden om daar samen het water in te rijden. Voordat hij dit wilde doen, heeft de man een grote dosis slaappillen genomen met de bedoeling om ook zelf te sterven. Zover kwam het echter niet. De volgende ochtend werd de man in de auto aangetroffen, met op de bijrijderstoel het levenloze lichaam van zijn echtgenote.

Straf
De rechtbank in Middelburg veroordeelde de man op 25 augustus 2011 ook voor moord, maar legde slechts vier jaar gevangenisstraf op. Het gerechtshof vindt echter dat de ernst van het feit, het gaat om moord, de gruwelijkheid ervan en de doodsangst die het slachtoffer moet hebben gehad een dergelijke gevangenisstraf niet rechtvaardigt.

'Ontoerekeningsvatbaar'

Het uitgangspunt van het hof is dat voor een dergelijke moord in de regel niet minder dan twaalf jaar gevangenisstraf wordt opgelegd. De advocaat van de man pleitte voor niet-strafbaarheid van de verdachte omdat hij ontoerekeningsvatbaar zou zijn.

Psychiater

Onderzoek door psychiaters en psycholoog wijst uit dat dit niet het geval is, maar dat wel sprake is van enigszins verminderde toerekenbaarheid. Dit, in combinatie met de opstelling van de verdachte en de nabestaanden en het leed dat zij allen moeten ondergaan, is voor het hof aanleiding om geen twaalf, maar acht jaar gevangenisstraf op te leggen.