Vier jaar cel in moordzaak Kamperland

Vier jaar cel voor moord Kamperland
MIDDELBURG -
De rechtbank acht de moord wettig en overtuigend bewezen. De politie vond de dode vrouw en haar gewonde man in maart in een auto naast de Banjaardweg in Kamperland. De vrouw bleek door messteken om het leven te zijn gebracht in de woning van het echtpaar in Bergen op Zoom.

Triest

De rechtbank noemt de omstandigheden in deze zaak zeer triest. De man heeft in de oorlog gevochten in Zuid-Vietnam. Daarna is hij in een concentratiekamp geplaatst en moest hij werken in de jungle. Met zijn gezin is de man uit zijn thuisland gevlucht en in 1980 in Nederland gaan wonen. De afgelopen jaren verslechterde de gezondheid van de vrouw. Door haar ziekte werd ze achterdochtig en beschuldigde haar echtgenoot van overspel. Ze wilde van hem scheiden. De man wilde liever samen met haar doodgaan, dan van haar scheiden.

Fout

De man heeft erkend dat hij een grote fout heeft gemaakt. Nadat hij zijn vrouw met messteken om het leven had gebracht sloeg hij de hand aan zichzelf. Dat mislukte. Hij besloot vervolgens om met het lichaam naar Zeeland te rijden. Bij Neeltje Jans probeerde hij de zee in te rijden. Maar ook dat mislukte. Door het gebruik van slaapmiddelen reed de veroordeelde uiteindelijk tegen een hek bij Kamperland.

Straf

De rechtbank houdt met de strafoplegging rekening met de omstandigheden van de verdachte en zijn gezin. De rechters oordelen dat een lange celstraf, zoals door de officier van justitie was geëist, het onmogelijk maakt voor de familie om de moord te verwerken. Ook is mee gewogen dat de veroordeelde verminderd toerekeningsvatbaar was toen hij de moord pleegde. Daarnaast heeft de man kanker en moet daarvoor behandeld worden.