Eis: geldboetes voor ongeluk door slik

MIDDELBURG - Volgens het OM hebben de bedrijven te weinig gedaan om het slik na werkzaamheden op het land op te ruimen. Een grondverzetbedrijf uit Baarland hoorde een geldboete van 10.000 euro tegen zich eisen. Zijn opdrachtgever, een uienfirma uit ' s Gravenpolder, moet van het OM 6000 euro betalen. Een loonbedrijf uit Hoedekenskerke zou 4000 euro moeten betalen.

Beschadigd
Op de ochtend van 6 oktober 2011 slipte de auto van de 27- jarige bestuurster. Ze kwam tegen een boom tot stilstand. De vrouw brak onder meer wervels en ribben en scheurde haar milt.

Onacceptabel
De grondwerkzaamheden waren een week daarvoor beëindigd. Toch lag er volgens de officier van justitie nog een onacceptabele hoeveelheid slik op de weg. Die had meteen verwijderd moeten worden, vindt het OM.

'Te droog'
Volgens de verdachte bedrijven was de slik te droog om op te kunnen ruimen. Er zou wel geprobeerd zijn om de weg schoon te maken door de modder nat te maken, maar dat zou weer onverwacht gevaar opleveren voor automobilisten.

Afspraken
Daarnaast waren er geen harde afspraken gemaakt over wie het slik zou opruimen en gingen de opdrachtgever en het loonbedrijf ervan uit dat het grondwerkbedrijf het slik zou opruimen.

Uitspraak

Volgens de officier van justitie zijn alledrie de bedrijven verantwoordelijk. "Als je iets vies maakt, dan moet je het opruimen", aldus de officier. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.