Jaap de Moor wint Zeeuwse Boekenprijs

MIDDELBURG - Het juryrapport zegt: "De schrijver weet in zijn boek de sterke en zwakke kanten van zijn hoofdpersoon goed te belichten. De biografie van Spoor die leest als een roman, is een overtuigende en afgewogen geschiedenis geworden waarin een roerige en pijnlijke periode uit de koloniale geschiedenis vanuit een nieuwe invalshoek wordt belicht."

Jaap de Moor

De biografie mocht in de competitie om het beste Zeeuwse boek meedingen, omdat schrijver Jaap de Moor in Zeeland is geboren. Het boek stond dit jaar ook al op de shortlist voor de Libris Geschiedenis Prijs, maar die prijs ging toen aan Jaap de Moor voorbij.

Jan Bruijnsprijs

Paul de Schipper heeft met het boek De Sterke van Saeftinghe de Jan Bruijnsprijs gewonnen, de prijs voor het beste Zeeuws-Zeeuwse boek. De jury vindt het boek een overweldigend verhaal over de barre omstandigheden van een familie uit Nieuw Namen. Het is de tweede keer dat schrijver Paul de Schipper de Jan Bruijnsprijs wint. In 2009 won zijn boek De Slag om de Scheldede prijs.

publieksprijs

De publieksprijs is gegaan naar Stae m'n bovenmutsse goed? van Kees de Ridder en Wendy Marteijn-Hulsteijn. Het boek kreeg de meeste stemmen van het Zeeuwse publiek.