Zwemverbod voor Ouwerkerkse Kreek

OUWERKERK - Eerder werd alleen afgeraden te zwemmen in het oostelijk deel van de kreek. Tot de extra maatregelen is dinsdag besloten tijdens een spoedberaad in Middelburg. Met de maatregelen moet worden voorkomen dat de alg zich verder verspreidt.

Alarm
Rond het middaguur gaven de hulpdiensten groot alarm af (Grip 3). Van Grip 3 is sprake wanneer het incident een bedreiging vormt voor het welzijn van grote groepen van de bevolking binnen een gemeente én bestuurlijke leiding vereist.
Gevolgen
Wanneer de giftige alg zijn weg zou vinden naar de Oosterschelde dan zou dat grote gevolgen kunnen hebben voor de natuur in dat gebied. Dat zegt Jacco Kromkamp, marine-microbioloog aan het Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek (NIOZ) in Yerseke. Overigens verwacht de microbioloog dat de algen in te kleine hoeveelheden aanwezig zijn om echt gevaarlijk te worden. En zelfs als de omstandigheden daar goed voor zijn, duurt het even voor de alg een gevaarlijke concentratie bereikt, stelt Kromkamp.

Verstandig

Volgens het instituut voor voedselveiligheid Rikilt in Wageningen is het heel verstandig dat er meteen groot alarm is geslagen. Er moet namelijk worden uitgesloten dat mosselen worden besmet. Personen die met de alg besmette mosselen eet, kan 'goed ziek' worden. Giftige algen uit de familie dinoflagellaten komen geregeld voor in Spanje, Ierland en Noorwegen. De alg houdt niet zo van onze kust omdat hier teveel golven zijn. Daarom zijn de deskundigen van Rikilt erg verbaasd dat het organisme hier is aangetroffen.

Waarschuwingsborden
Maandag werd al bekend dat onderzoek heeft bevestigd dat in het oostelijk deel van de Ouwerkerkse Kreek een gevaarlijke alg uit de groep dinoflagellaten voorkomt. Naar aanleiding van het aantreffen van deze algen is eerder al besloten om waarschuwingsborden te plaatsen bij de kreek. De aanleiding was de dood van een hond. Het dier overleed nadat het in de kreek had gezwommen.

Giftig
In de maag van de hond werd een giftige alg gevonden. Aanvankelijk werd gedacht aan blauwalg, maar al gauw bleek het te gaan om een andere giftige alg uit de groep dinoflagellaten. Van deze alg bestaan verschillende giftige soorten. Het was nog onbekend om welke vorm van dinoflagellaat het gaat, dat moest nog worden onderzocht.