Sportprijzen voor Willeboordse en Hoogerland

GOES - Willeboordse dankt haar titel ondermeer aan haar zilveren medaille op het wereldkampioenschap in Rotterdam. Hoogerland was de Nederlandse revelatie van het afgelopen wielerseizoen en werd ondermeer twaalfde in de Ronde van Spanje en veertiende op het wereldkampioenschap.
Allebei niet aanwezig Zowel de uit Middelburg afkomstige Willeboordse als Yersekenaar Hoogerland konden hun prijs niet zelf in ontvangst nemen. Willeboordse staat zaterdag op de mat tijdens het Grand Slam-toernooi in Parijs en Hoogerland rijdt in Frankrijk momenteel de Ster van Bessegès. Naast Elisabeth Willeboordse waren ook golfster Marjet van der Graaff (Tholen) en de Vlissingse atlete Yvonne van Langen-Wisse genomineerd. In de categorie sportman van het jaar waren turner Anthony van Assche (Sas van Gent) en dressuurruiter Hans Peter Minderhoud (Westkapelle) de andere twee genomineerden.
Laatste keer Willeboordse Willeboordse liet weten dat ze blij is met de uitverkiezing, zich 'op en top Zeeuwse voelt', maar dat ze in de toekomst geen sportvrouw van Zeeland meer wil worden.
De organisatie van het gala respecteert de keuze van de judoka. Of in de toekomst alleen sporters die in Zeeland wonen en sporten voor de prijzen in aanmerking komen zal nog worden besproken in het Comité Sportwaarderingsprijzen.
Wereldkampioen Windsurfer Rick Jendrusch uit Scharendijke werd door de jury gekozen tot Zeeuws sporttalent van het jaar. De 15-jarige Jendrusch werd in 2009 wereldkampioen. De andere twee genomineerden waren de Middelburgse wielrenner Nick van der Lijke en voetballer Tom Boere uit Terneuzen.
Beach Soccer Zeeland Kees-Jan van der Klooster uit Vlissingen werd aangepast sporter van het jaar met een lichamelijke beperking. De zitskiër won vorig jaar ondermeer brons op de X-Games. In de categorie aangepast sporter van het jaar met een verstandelijke beperking won Joannathan Duinkerke uit Goes. Duinkerke werd zowel op de weg als in het tijdrijden Nederlands kampioen. Sportploeg van het jaar werd het team van Beach Soccer Zeeland uit Terneuzen dat in 2009 Nederlands kampioen werd.
Jury Het gala, dat werd gepresenteerd door sportpresentator Edward van Cuilenborg, is georganiseerd door sportkoepel SportZeeland. De jury bestaat uit Marja Noordhoek, Tonnie Veerman (beiden SportZeeland), Dennis de Nooijer (voetballer), Anjolie Engels (atlete), Patrick Tolhoek (oud-wielrenner), Jan Dagevos (PZC) en Michel van Sluijs (Omroep Zeeland).