Zwamborn ontwikkelingswerker in Suriname

Zwamborn vertrok in januari naar Suriname met de bedoeling om tot en met het Digicel Toernooi de Olympische selectie te trainen en coachen. "Dat toernooi zou in maart gespeeld worden, maar is nu verplaatst naar augustus."
Buitenlandse projecten Zwamborn is op parttime basis verbonden aan de KNVB en houdt zich bezig met buitenlandse projecten. "De KNVB krijgt heel veel verzoeken uit het buitenland om cursussen te verzorgen". Op deze manier is Zwamborn in Suriname terecht gekomen. Hij traint twee keer per week de Olympische selectie en op zaterdag verzorgt hij een trainerscursus voor de coaches van de clubs.
Lastig werken Dat het moeilijk werken is, komt niet als een verrassing voor de oud-trainer van onder meer Willem II, FC Den Bosch en NAC. Hij heeft zich goed laten inlichten. "Op de jaarkalender staat achter alles td, wat to discussed betekent. Daarom kunnen toernooien zoals het Digicel Toernooi zomaar verplaatst worden." Ook maakt Zwamborn het regelmatig mee dat spelers (zonder af te bellen) niet komen trainen. "Dan sta ik hier met negen veldspelers en drie keepers."
Geen profvoetbal Het niveau is niet hoog in Suriname. "Het is te vergelijken met amateurvoetbal", zegt Zwamborn. Ook op het gebied van sponsoring, accommodatie en organisatie moet Suriname nog stappen maken.