Handboogschutters strijden om Zeeuwse titel

YERSEKE - "Het is toch vooral een sociaal gebeuren", zegt Rinus Kriekaard van de organisatie. De vereniging heeft de grootste indooraccommodatie van de provincie en organiseert het kampioenschap al ruim vijfentwintig jaar.
Pijl en boog De tijd dat boogschieten werd gedaan met een eenvoudige pijl en boog ligt ver achter ons. Al jaren wordt er geschoten in twee verschillende klassen: met de Olympische recurveboog en met de moderne compoundboog. "Bij het recurveschieten komt het meer op kracht aan", zegt Kriekaard. "Compoundschieten kost minder kracht vanwege een katrol."
Minder populair Handboogschieten is niet de meest bekende en meest beoefende sport van de provincie. "En het wordt eigenlijk ook steeds minder populair. Hoe dat komt? Als je wat ouder bent kun je tegenwoordig van alles doen. Je kan zelfs voetballen tot je tachtigste en daar heeft het handboogschieten last van", zegt Kriekaard.
Er deden ook enkele jeugdige schutters mee aan het Zeeuws kampioenschap mee, maar het is toch met name een sport die in Zeeland veel door ouderen wordt beoefend. Kriekaard vindt de jeugd erg belangrijk, maar denkt dat verenigingen zich veelal op ouderen moeten richten.
Kampioen Twee schutters van Ravenstein uit Kloetinge gingen er met de eerste prijs vandoor. Joan Kole (recurve) en Johan Wondergem (compound) mogen zich Zeeuws kampioen noemen.