Lars Boom leidt Tour-peloton door Zeeland

OOST-SOUBURG - Vroege vlucht Lars Boom demarreerde direct na de start in Rotterdam en kreeg Perez en Wynants met zich mee. De voorsprong van het drietal was bij het binnenrijden van Zeeland, bij de Brouwersdam, ruim zeven minuten.
Neeltje Jans De Rabobank-renner kwam bij de tussensprint op Neeltje Jans als eerste over de streep en verdiende daarmee 6 punten voor het puntenklassement. Bonificatieseconden zijn er deze Tour niet te verdienen.
Grote publieke belangstelling De passage van de Tour de France trok veel toeschouwers. Onder grote publieke belangstelling op bijna alle wegen in Zeeland wisten Boom en zijn mede-vluchters de voorsprong vast te houden. Bij het verlaten van Zeeland, bij Rilland, bedroeg de voorsprong van het leidende drietal nog iets meer dan vier minuten.
Zeeuwse etappe De eerste etappe van deze Tour de France leidde het peloton van de start in Rotterdam via Zeeland naar de finish in Brussel. De renners reden in totaal bijna 80 kilometer door Zeeland. Het peloton moest na het verlaten van de provincie nog zo'n 90 kilometer koersen naar de Belgische finishplaats Brussel. De Zeeuwse etappe van 223,5 kilometer was de op één na langste etappe deze Tour. Alleen de zesde etappe naar Gueugnon is langer (227,5 km).
Petacchi Het leidende trio werd uiteindelijk in België gegrepen en het peloton kon zich opmaken voor een massasprint in Brussel. Die sprint werd ontsierd door een serie valpartijen in de laatste kilometers. Uiteindelijk won de Italiaanse Lampre-renner Alessandro Petacchi. De Australiër Mark Renshaw (HTC-Columbia) werd tweede, voor de Noor Thor Hushovd (Cervélo). Saxo Bank-renner Fabian Cancellara (Zwi) kwam ook ten val, maar behoudt de gele leiderstrui.