Sterkere bezetting voor HZ Schaaktoernooi

OOST-SOUBURG - Sasikiran is met rating 2679 de hoogst geplaatste speler, collega-Grootmeester Fedorchuk volgt daar vlak achter met een rating van 2665. Het HZ-toernooi gaat zaterdag 7 augustus van start en duurt tot 14 augustus.
Iets sterker "We hebben dit jaar iets minder Grootmeesters dan het jaar ervoor, maar daar staat tegenover dat we in de breedte wel weer iets sterker zijn geworden", vertelt organisator Hans Groffen. De twee favorieten zijn eigenlijk zelfs vervangers van twee Cubaanse Grootmeesters die naar Zeeland zouden komen. "Lazoro Bruzon en Yuri Gonzalez zouden naar ons toernooi komen, maar zij kregen geen visum voor Nederland. We zijn blij dat we deze twee, nog sterkere, vervangers binnen hebben kunnen halen."
De Nederlandse inbreng bestaat dit jaar uit de Grootmeesters Erwin l'Ami (Woerden), Erik van den Doel (Leiden) en Friso Nijboer (Amsterdam) en een flink aantal meesters. Andere Grootmeesters die in Vlissingen aan de start verschijnen zijn Viktor Erdos uit Hongarije (winnaar van het Open NK snelschaken in Dordrecht), Vyacheslav Ikonnikov (Rusland), Stewart Haslinger uit Engeland en Michael Hoffmann uit Duitsland.
Zeeuwen Ook de Zeeuwse top is goed vertegenwoordigd met internationaal meester Koen Leenhouts (afkomstig uit Oostburg), Zeeuws kampioen Matthieu Freeke en Quinten Ducarmon (beiden Terneuzen). In totaal doen 250 schakers mee aan het toernooi.
Presentatie Op vrijdagavond 6 augustus zal grootmeester Erwin l'Ami een presentatie houden in de Hogeschool Zeeland. L'Ami was tijdens de wk-wedstrijd Topalov–Anand één van de secondanten van Topalov. In Vlissingen zal hij, mede aan de hand van partijfragmenten, over zijn ervaringen tijdens die wedstrijd vertellen. Het begint om 20.00 uur.