Historische peilboot weer op Zeeuwse bodem

MIDDELBURG - Nu is de 'Luctor et Emergo' terug naar Zeeland vervoerd. Waterschap Scheldestromen betaalde de transportkosten. De historische peilboot wordt vandaag naar de historische scheepswerf Meerman in Arnemuiden gebracht, waar hij binnenkort vaarklaar wordt gemaakt.

Watersnoodramp

De peilboot verrichtte metingen in de Zeeuwse wateren voor Rijkswaterstaat en is in 1953 ingezet in Wolphaartsdijk tijdens de watersnoodramp. Het schip is gebouwd in 1902.

Restauratie

In 1947 kocht de familie Priester de boot van het Waterschap. Sjaak Priester heeft de boot rond 1980 geërfd van zijn vader. Hij heeft twaalf jaar aan de restauratie van de boot gewerkt. Zo'n 4,5 jaar geleden gaf Sjaak de boot door aan zijn zoon Jacco. Die is toen naar Canada geëmigreerd, en heeft de boot meegenomen.

Gift

Jacco Priester heeft nog een andere boot en omdat hij een drukke baan heeft, heeft hij geen tijd om met twee boten te zeilen. Hij heeft nog even gedacht om de boot ook door te geven aan zijn zoon, maar dat zit er niet in. Daarom geeft hij hem nu aan de Stichting Behoud Hoogaars, zodat meer mensen ervan kunnen genieten.