Neeltje Jans hoopt nog steeds dat Morgan komt

AMSTERDAM - Orka Morgan werd vorig jaar verzwakt uit de Waddenzee gehaald en leeft sindsdien in het Dolfinarium in Harderwijk. Er is een strijd ontstaan tussen deskundigen over wat er met de orka moet gebeuren.

De ene partij zegt dat Morgan niet meer terug kan in het wild, de andere partij zegt dat terugzetten in stapjes wel tot de mogelijkheden behoort. Die laatste groep ziet liever dat hij naar Zeeland komt, naar Deltapark Neeltje Jans, om later weer uitgezet te worden in zee.

Of dat ook doorgaat, is nog niet bekend . De rechter bepaalde dat het ministerie opnieuw moet bekijken wat er met Morgan moet gebeuren.

Het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie had eind juli een vergunning afgegeven voor de verhuizing naar Spanje. Dierenactivisten, verenigd in de Orka Coalitie, hadden daar bezwaar tegen gemaakt.

Deltapark Neeltje Jans heeft al laten weten dat de orka welkom is. Als de orka, na een volgende procedure, inderdaad naar Zeeland komt, wordt hij daar als het ware opgeleid om weer in de vrije natuur te kunnen leven.