Luchtvaart normaliseert langzaam

SCHIPHOL - De luchthaven verwachtte dat in de nacht van woensdag op donderdag geen gestrande passagiers meer op een veldbed de nacht doorbrengen achter de paspoortcontrole.
Schema Nederlandse luchtvaartmaatschappijen pikten hun dagelijkse schema's weer op, zo goed als dat kon. De KLM liet weten dat in elk geval alle intercontinentale vluchten volgens een normaal woensdagschema zouden worden uitgevoerd en 70 procent van de vluchten binnen Europa. Ook Transavia vloog weer tussen Europese bestemmingen terwijl Martinair lange afstanden vloog en het contact met bestemmingen in Groot-Brittannië via de lucht herstelde.
Daarmee kwam langzaam een einde aan de praktische gevolgen voor de luchtvaart van de sluiting van het luchtruim sinds donderdag vanwege het stof uit de vulkaan op IJsland. De sluiting heeft de luchtvaartbranche volgens een schatting 1,3 miljard euro gekost. Voor de luchtreizigers bestond de schade vooral uit ergernis en wanhoop.
Drukte Luchtvaartmaatschappijen hadden woensdag nog hun handen vol aan het inhalen van achterstanden, voor zover mogelijk.