Watersnoodramp 1953 groots herdacht

OOST-SOUBURG -
Commissaris van de Koningin Karla Peijs hield een toespraak bij de herdenking in Ouwerkerk. Daarbij waren ook minister Schultz van Hagen en de commissarissen van de Koningin van Noord-Brabant en Zuid-Holland aanwezig. Ook burgemeester Gerard Rabelink van Schouwen-Duiveland kwam aan het woord. De slachtoffers van de Watersnoodramp werden herdacht met een minuut stilte en er werden kransen en bloemen bij het herdenkingsmonument naast het Watersnoodmuseum gelegd.

Balkenende

Oud-premier Jan Peter Balkenende houdt vanmiddag een toespraak bij de herdenking in Kruiningen. Bij het watersnoodmonument, het beeld van Jan Wolkers in de tuin van de Johanneskerk, worden drie plaquettes onthuld met de namen van de slachtoffers uit Kruiningen.

Schade

Bij de Watersnoodramp in 1953 kwamen in Nederland 1835 mensen om het leven. Ook veel dieren verdronken: meer dan 47.000 stuks vee en 140.000 stuks pluimvee kwamen om in het water. 3.000 woningen en 300 boerderijen werden verwoest en meer dan 40.000 woningen en 3.000 boerderijen raakten beschadigd. De totale materiële schade werd geschat op ruim anderhalf miljard gulden.
Slachtoffers
Meer dan 160.000 hectare land kwam onder water te staan. Het zuiden van Duiveland en van Overflakkee werden het allerzwaarst getroffen. Daar viel ruim veertig procent van het totale aantal slachtoffers van deze Watersnoodramp. In Oude-Tonge kwamen 303 mensen om, in Nieuwerkerk 288 en in Ouwerkerk 91 mensen. Ook Engeland, België, Duitsland en Denemarken werden getroffen. In Engeland vielen meer dan 300 slachtoffers en in België kwamen 25 mensen om het leven.
Website
Op onze website is een speciale pagina ingericht met betrekking tot de watersnoodramp. Programma's als 'Boven Water'en 'Trugkieke' zijn hier terug te vinden. Ook ooggetuigenverhalen zijn hier terug te lezen.