'Vlissingen moet belofte aan Joden nakomen'

VLISSINGEN -
Het gedenkteken dat op de Joodse begraafplaats zou komen moet de niet begraven slachtoffers van het nazibewind herdenken. Ook vraagt GroenLinks zich af welke instantie nu het onderzoek uitvoert naar de bestemming van de Joodse goederen die zijn geroofd tijdens het nazibewind.

Begraafplaatsen

Vorige week werden de Joodse begraafplaatsen aan de Vredehoflaan en de Julianalaan aan de Joodse Gemeente Zeeland overgedragen. Volgens GroenLinks is daarmee een begin gemaakt van het inlossen van de ereschuld aan de Joodse gemeenschap, maar moeten de andere beloftes ook worden nagekomen.

Boek

Bij de overhandiging van een boek over Joods Vlissingen twee jaar geleden heeft voormalig burgemeester Wim Dijkstra beloofd de aanbevelingen achter in het boek zoveel mogelijk te realiseren. Het boek 'Joods Vlissingen, een roerige en bewogen geschiedenis', werd in april 2010 werd gepresenteerd.

Vernietigingskampen

In het boek wordt het verhaal verteld van de Joodse Vlissingers, die vaak prominente rollen hadden in de Vlissingse gemeenschap. In de Tweede Wereldoorlog kwamen vrijwel alle Joodse Vlissingers om in vernietigingskampen.