'Nederland onvoldoende op watersnoodramp voorbereid'

DEN HAAG -
Nederland ligt grotendeels onder de zeespiegel en moet zich dat nog beter realiseren. "Die ene storm in de tienduizend jaar kan juist die van morgen zijn," zegt Schultz. Er moet innovatiever gebouwd worden, rekening houdend met het water. "Bouwen met de natuur beschermt beter dan ertegen bouwen. Langs de kust wordt zand opgespoten waardoor de kustlijn wordt verbeterd."

Snelwegen

Er moet een mogelijkheid komen om de snelwegen te kunnen verdubbelen als er een overstroming is. "Iedereen wil dan het gebied uit," aldus Schultz. Naar voorbeeld van New Orleans zouden vangrails flexibel kunnen worden gemaakt. In New Orleans stond er na de overstroming in 2005 in de ene rijrichting file en was de andere rijbaan helemaal leeg.

Herdenking

Op 1 februari is in Ouwerkerk de zestigste herdenking van de watersnoodramp van 1953. Minister Schultz is hierbij aanwezig.

Reactie

De minister kon zaterdag nog geen reactie geven. Later in de week zal zij wel reageren voor Omroep Zeeland. Ook de Veiligheidsregio kon nog niet reageren op de uitspraken van de minister.

Meer

Lees meer over de watersnoodramp van 1953 op de speciale pagina op Omroep Zeeland.