Negatief zwemadvies voor drie stranden

OOST-SOUBURG -
In het water van het strand Oesterdam Speelmansplaten Badstrand is veel blauwalg geconstateerd. In het water van de stranden Stavenisse Badstrand en Ritthem Fort Rammekens Badstrand zijn bacteriologische overschrijdingen gemeten. De Provincie plaatst zo spoedig mogelijk waarschuwingsborden.

Blauwalg

Zwemmen in water met te hoge concentraties blauwalgen is onverstandig. De blauwalgen kunnen giftige stoffen afscheiden. Klachten kunnen variëren van hoofdpijn, huidirritatie, misselijkheid, diarree tot koorts.

Bacteriologische overschrijding

Bij de bacteriologische overschrijdingen gaat het om Intestinale enterococcen (Ie) en Escherichia coli (E-coli). Deze bacteriën kunnen na het zwemmen gezondheidsklachten veroorzaken, zoals maag- en darmklachten, koorts, hoofdpijn en oorontsteking.

Herbemonstering

Bij het overschrijden van de normen vindt standaard een herbemonstering plaats. Deze herbemonstering vindt vrijdag 7 september plaats. De resultaten van de herbemonstering worden dinsdag 11 september verwacht. Tot dat moment geldt in ieder geval het negatief zwemadvies.
Metingen
Rijkswaterstaat of het waterschap meten in de periode van april tot en met september eens in de veertien dagen de waterkwaliteit op 55 verschillende locaties in Zeeland. De locaties staan vermeld op de zwemwaterkaart van Provincie Zeeland.