Getroffen organisaties reageren geschokt op bezuinigingen

MIDDELBURG - Klaverblad

Directeur Ad van de Kreeke van patiëntenorganisatie Klaverblad ziet de bijdrage van de provincie helemaal verdwijnen. De provincie vindt dat de gemeente de financiering over moet nemen. Daarbij zegt de directeur wel dat de provincie de 'bestuurskracht' moet inzetten om die overdracht goed te laten verlopen. "De provincie kan ons niet zo maar over de schutting heen werpen zonder te kijken of er iemand aan de andere kant staat om ons op te vangen."

Zeeuws Museum

Marjan Ruiter, directeur van het Zeeuws Museum, zegt extreem teleurgesteld te zijn door de bezuinigingen. "Dit gaat consequenties hebben voor exposities in het museum. Alle ambities zijn van tafel; we zijn terug bij af," zegt Ruiter. Het Zeeuws Museum gaat van 1,8 miljoen naar 1,6 miljoen in de komende jaren.

Omroep Zeeland

Directeur Monique Schoonen van Omroep Zeeland spreekt van harde maatregelen van de provincie en maakt zich grote zorgen. Het betekent een afbraak van het sociaal-cultureel middenveld, de ruggengraat van de samenleving. Dit ten gunste van harde infrastructuur waar het geld nu naar toe gaat, zo laat Schoonen weten.
De omroep gaat er van uit dat de bezuinigingen ingaan in 2013 en lopen tot 2016. Per jaar moet de omroep 130.000 euro bezuinigen. Wat dat gaat betekenen voor de omroep is nog niet duidelijk. Schoonen: spreekt van heel harde maatregelen voor alle getroffen organisaties.

SCEZ

Wim Scholten, directeur van Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland, wil nog niet reageren op de bezuiningen die zijn stichting gaan treffen. "We gaan eerst de stukken goed doorlezen en zullen morgen met een reactie komen."