Vrouwen zijn schaars in Zeeuwse topfuncties

Bedrijfsleven

OOST-SOUBURG - In het bedrijfsleven is het al niet veel beter. Een handjevol vrouwen zit in de top van grote bedrijven of instellingen. Barbara Oomen is sinds vorige week dean van de Roosevelt Academy. En sinds november 2011 staat Nathalie de Muynck aan het hoofd van Zeeland Refinery.

Onderzoek

Dorinda Verhage deed onderzoek naar de oorzaak van het lage aantal vrouwen bij de provincie. Volgens haar zijn er weinig banen om naar door te stromen, hebben vrouwen geen rolmodellen, profileren ze zich minder en zijn ze bescheidener dan mannen. Ze heeft er goede hoop op dat met de reorganisatie bij de provincie er ook meer ruimte komt voor vrouwen in hogere functies.
Volgens Scarlett Kwekkeboom, zakenvrouw van het jaar 2001 en eigenaar van een organisatieadviesbureau, is een van de redenen dat er weinig vrouwen in de top van het bedrijfsleven zitten simpelweg dat er niet veel bedrijven zijn in Zeeland. Ze denkt dat vrouwen te veel letten op verbetering van hun kwaliteit en te weinig op zichtbaarheid. "Succes is een combinatie van kwaliteit en zichtbaarheid. Als je alleen je kwaliteit verbetert, blijft je successcore laag."