Eis: Werkstraf voor schippers na dood stuurman

MIDDELBURG -
In september 2009 ging het mis bij het lossen van hun duwboot met pontons in de Van Cittershaven in Vlissingen-Oost. De lading, drie stalen buizen, ging schuiven. Daardoor sloeg een ponton om, kwam de stuurman in het water terecht en verdronk.

Procedure

De drie mannen hadden samen de beslissing genomen om af te wijken van de procedure die ze eigenlijk moesten volgen tijdens het lossen. De officier van justitie verwijt dat de twee schippers, omdat zij verantwoordelijk waren.

Onbegrijpelijk

De advocaat van één van de schippers vindt het onbegrijpelijk dat het OM de mannen strafrechtelijk vervolgt. "Zij zijn een dierbare collega verloren en hebben het zwaar sinds het ongeluk". Verder benadrukt hij dat de schippers niet verantwoordelijk te houden zijn voor het afwijken van de losprocedure. Een zeer ervaren collega binnen hun rederij heeft de alternatieve methode om te lossen voorgesteld, omdat die minder tijd kost.

Verklaring

Tijdens de zitting werd een verklaring voorgelezen van de moeder van het 24-jarige slachtoffer. Volgens haar hebben de twee schippers geen schuld aan het ongeluk. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.