André Bosman en Albert de Vries in Kamer

OOST-SOUBURG -
Bij de voorlopige verkiezingsuitslag, met 98,7 procent van de stemmen die zijn geteld, komt de VVD als grootste uit de bus: de liberalen komen uit op 41 zetels. Ook de PvdA boekt met 39 zetels een grote winst bij de verkiezingen.

Felicitatie
Met die uitslag zijn de twee Zeeuwse kamerkandidaten zeker van een plek in de Tweede Kamer. Via zijn twitteraccount heeft André Bosman zijn nieuwe Zeeuwse collega gefeliciteerd: "Alvast mijn hartelijke felicitaties aan Albert de Vries, mijn Zeeuwse collega van de PvdA!"

SGP

Andere partijen die er na de verkiezingen op vooruit gaan zijn 50plus (van 0 naar 2), SGP (van 2 naar 3) en D66 (van 10 naar 12). SP, ChristenUnie en Partij voor de Dieren blijven met respectievelijk 15, 5 en 2 zetels op hetzelfde niveau als 2010.

Verliezers
De verliezers van de verkiezingen zijn GroenLinks, CDA en PVV. De partij van Jolande Sap verliest zeven zetels en is met drie zetels nu even groot als de SGP. Het CDA zakt van 21 naar 13 zetels en de PVV daalt naar 15 zetels. Daarmee blijft de partij van Geert Wilders wel de derde partij van het land.

Zeeuwen

Met deze verkiezingsuitslagen vallen de andere 28 Zeeuwse kandidaten vooralsnog buiten de boot. Onder meer Patricia de Milliano van het CDA (nummer 19), Niels van den Berge van GroenLinks (nummer 25) en Petra de Boevere van LibDem (nummer 2) zien een zetel in de Tweede Kamer aan hun neus voorbijgaan.

Uitslag

De officiële uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen wordt maandag door de Kiesraad bekend gemaakt. De voorlopige uitslag in Zeeland is te vinden op de speciale uitslagenpagina van Omroep Zeeland.