'Omstandigheden perfect voor lichtende zee'

OOST-SOUBURG -
Dinsdagavond was dit bijzondere natuurverschijnsel al te aanschouwen voor de kust van Zandvoort, de kans is groot dat de komende dagen dit schouwspel te zien zal zijn op verschillende plaatsen aan de Nederlandse kust. Dat zegt professor Han Lindeboom van het marien onderzoeksinstituut Imares.

Gunstige omstandigheden

"De zeevonk komt altijd voor in de Noordzee, maar op dit moment zijn de omstandigheden perfect om het licht van de zeevonk goed te kunnen zien", legt professor Lindeboom uit. "Het warme, zonnige en vrijwel windstille weer is een belangrijke factor. Het is zeer gunstig voor de voortplanting van de zeevonk."

Aan de kust

Daarnaast spelen wind en stroming een belangrijke rol. "Doordat het niet hard waait drijven de dieren naar het oppervlak. En doordat de wind aanlandig is, worden ze naar de kust gedreven, waar wij ze kunnen zien."

Vuurvliegje

De zeevonk heeft de wetenschappelijke naam Noctiluca scintillans en is een eencellig beestje dat algen en plankton eet. De lichtgevende werking is vergelijkbaar met die van vuurvliegjes en is dus volstrekt ongevaarlijk. Het bevat een lichtgevend enzym dat actief wordt bij beweging in het water, door bijvoorbeeld golfslag, in het kielzog van een boot of door mensen die zwemmen.

Donker

"Overdag zijn ze te zien als roze strepen", vertelt professor Lindeboom. "Dan geven ze ook wel licht, maar dat kunnen we dan niet zien." Daarom is hun licht 's nachts het beste te zien. "Hoe donkerder hoe beter."
Foto: Marcel Klootwijk - Natuurfoto Zeeland