Advies sluiting kleine scholen valt slecht

MIDDELBURG - Leerlingen, ouders en leerkrachten vinden de plannen ronduit belachelijk. In het advies staat onder meer dat basisscholen met minder dan 100 leerlingen de komende jaren de deuren moeten sluiten. De Onderwijsraad vindt dat het aantal kleine scholen moet worden beperkt.

Belachelijk

De Statenfractie van de SP noemt het advies van de Onderwijsraad om de ondergrens van het aantal leerlingen voor scholen te verhogen naar honderd 'belachelijk'. De SP wil dat Gedeputeerde Staten een brandbrief naar het ministerie van Onderwijs sturen tegen het voorstel. Volgens de SP gaat het om een grote afbraak van de leefbaarheid. De partij vraagt zich ook af of de scholen die overblijven voldoende ruimte hebben om de leerlingen op te vangen van de scholen die dicht gaan.
RPCZ
Jan Ennik van het RPCZ, het Regionaal Pedagogisch Centrum Zeeland, pleit in Zeeland voor maatwerk, waarbij fusies tussen christelijke en openbare basisscholen onontbeerlijk zijn.

Duur

Als het voorstel wordt uitgevoerd dan moeten 96 van de 233 Zeeuwse basisscholen dicht. Volgens de Onderwijsraad zijn kleine scholen duur en zetten zij de onderwijskwaliteit onder druk.

Overzicht

Bekijk hier het volledige overzicht van basisscholen met minder dan 100 leerlingen, ingedeeld per gemeente.