Verdachte moordzaak Ilonka Toth vrijgesproken

DEN HAAG - Tegen die straf was hij in hoger beroep gegaan.

Volgens het gerechtshof staat niet vast dat de Oost-Souburger Ilonka Toth om het leven heeft gebracht. Begin juli 2008 werd zij dood gevonden op de Noorderbegraafplaats in Vlissingen. Zij zou zijn omgebracht met een marmeren graf rand. Het gerechtshof vindt dat er niet kan worden vastgesteld dat de verdachte het moordwapen heeft gebruikt.

DNA
De afgelopen drie jaar hebben verschillende forensische experts zich over de DNA-sporen op het moordwapen gebogen. Waar de één beweert dat een deel van het DNA-profiel overeenkomt met die van de verdachte, concludeert een ander dat het DNA helemaal niet van de man afkomstig is. Volgens het gerechtshof kan daarom ook niet definitief worden vastgesteld dat hij op de bewuste dag op de begraafplaats was en Ilonka Toth heeft omgebracht.

Getuigen
Ook de getuigenverklaringen worden niet als waardevol gezien door het gerechtshof. Niemand heeft de verdachte en Ilonka op het fatale moment samen gezien. Getuigen die de toen 42-jarige Toth samen met een man bij de begraafplaats zagen, hebben de Oost-Souburger niet herkend op een politiefoto.

Teleurgesteld

Het Openbaar Ministerie is teleurgesteld in het vonnis van het gerechtshof. De advocaat generaal had enkele weken geleden nog 14 jaar cel geëist voor de moord op Ilonka Toth. Het OM wil eerst het vonnis goed bestuderen voordat het besluit om wel of niet in cassatie te gaan. Of het onderzoek naar een andere verdachte in deze moordzaak wordt geopend, wilde Lisanne Wösten van het OM niet zeggen.

Veroordeling

De 56-jarige Oost-Souburger is door het gerechtshof wel veroordeeld voor de handel in cocaïne en de mishandeling van Toth, twee weken voor haar dood. Maar, omdat de man langer in voorarrest heeft gezeten dan de straf van negen maanden is hij dinsdag vrijgelaten.