Mobiliteitscentrum: focus niet op baan nieuwe Zalco

VLISSINGEN-OOST - "De doorstart van de anodefabriek laat nog maanden op zich wachten. Bovendien zijn er maar 80 banen beschikbaar en zijn er veel belangstellenden," zegt Joost Kwakkenbos van het mobiliteitscentrum.
Van de ontslagen medewerkers schreven 600 zich in bij het UWV. Daarvan hebben velen aangegeven weer bij het nieuwe Zalco te willen gaan werken. Inmiddels hebben 170 ander werk gevonden en gaan er 30 met vervroegd pensioen. Het mobiliteitscentrum verwacht dat ook de mensen die al ander werk hebben interesse hebben om terug te keren naar Zalco. De concurrentie is dus groot.

Smelterij

De meerderheid van het Zalco-personeel werkte bij de smelterij. Zij maken met omscholing en bijscholing toch kans op werk bij de anodefabriek en gieterij. "Veel mensen hebben jaren ervaring bij Zalco opgedaan in verschillende functies en kunnen worden omgeschoold voor andere functies."

Orders

Nu de gedeeltelijke doorstart van Zalco rond is, proberen contractors en toeleveranciers weer orders binnen te slepen bij het nieuwe bedrijf. Contractors en toeleveranciers moesten het maanden zonder orders van de failliete aluminiumfabriek in Vlissingen-Oost stellen. Veel bedrijven wisten de klappen op te vangen, maar hopen wel weer nieuwe orders te krijgen bij de gieterij en de anodefabriek. Er zijn geen bindende afspraken gemaakt bij de overname over het werken met oude contractors en toeleveranciers.

Industrial Maintenance Group

ECL Services deed bijna uitsluitend werk voor Zalco met 18 werknemers. Na het faillissement van Zalco besloot het moederbedrijf in Frankrijk de activiteiten in Nederland te stoppen. Vijf werknemers besloten het bedrijf zelf door te starten als Industrial Maintenance Group. Directeur René Harink verwacht dat straks 3 mensen bij het nieuwe Zalco aan de slag kunnen. Het gaat dan om werk bij de anodefabriek en de sloop van de elektrolyse, oftewel de smelterij.