Cinecity directeur Ad Weststrate krijgt Zilveren Roos

AMSTERDAM -
Met de uitreiking van de onderscheiding blaast de Stichting Jan Nijland Zilveren Roos Film Award Foundation een oude prijs nieuw leven in. Van 1960 tot 1982 werd de Zilveren Roos toegekend aan onder anderen Charlie Chaplin, Ingmar Bergman, Bert Haanstra, Robbert Wijsmuller en Jan Nijland. Vanaf 2013 wordt de prijs weer jaarlijks uitgereikt aan "een natuurlijke of rechtspersoon die van grote betekenis is voor de Nederlandse bioscoopwereld en erin slaagt om de bioscoop via film (of andere cultuuruitingen) onder ieders aandacht te brengen".

Juryrapport

Bestuursvoorzitter Mario Bruno reikte de Jan Nijland Zilveren Roos 2013 uit, jurylid Jeroen Huijsdens las het juryrapport voor. “Het is dankzij de inzet van velen dat de bioscoopsector in Nederland de afgelopen jaren zo heeft kunnen groeien. De jury van de Jan Nijland Zilveren Roos 2013 wil de persoon eren die zich gedurende zijn werkzame leven op meerdere manieren enorm heeft ingezet voor deze sector: Ad Weststrate. Hij deed dat niet alleen door een moderne bioscoopexploitatie te bouwen op een locatie én op een manier waar anderen op dat moment aan twijfelden, hij deed dat ook door zich zowel nationaal als internationaal sterk te maken voor bioscoopexploitanten. Daarnaast zette hij zich in voor collectieve marketing, investeerde hij in Nederlandse filmproducties én liet hij zien dat je als ondernemer moeten durven dromen door een internationaal filmfestival op te bouwen.”

Cinematografie

Jan Nijland heeft als bioscoopondernemer en als bestuurder, een belangrijke rol vervuld in de Nederlandse bioscoopwereld. Zo is hij vanaf 1972 tot aan 1982 voorzitter geweest van de Nederlandse Bioscoopbond. De Nederlandse Bioscoopbond is de voorloper van de Nederlandse Federatie voor de Cinematografie waar de Nederlandse Vereniging van Bioscoopexploitanten (NVB) en de Nederlandse Vereniging van Filmdistributeurs (NVF) uit voortgekomen zijn.