Geen haarscheurtjes in kerncentrale Borssele

BORSSELE -
De kerncentrale in Borssele heeft de afgelopen maand stil gelegen voor een geplande onderhoudsstop. Tijdens deze periode is aanvullende onderzoek verricht aan het reactorvat. Aanleiding hiervoor waren afwijkingen die vorig jaar zijn gevonden in de reactorvaten van twee Belgische kerncentrales in Doel en Tihange. Die
.

Onderzoek

Het onderzoek naar haarscheurtjes in het reactorvat van de kerncentrale bij Borssele is woensdag afgerond. De bevindingen werden in eerste instantie alleen naar het ministerie van Economische Zaken gestuurd.

Openbaar

Dat schoot in het verkeerde keelgat van onder meer de fractie van GroenLinks in Provinciale Staten. Die eiste dat de resultaten openbaar gemaakt moesten worden. GroenLinks verwees daarbij naar milieuorganisatie Greenpeace, dat EPZ beschuldigt van 'pure misleiding'. Volgens de milieuorganisatie zouden slechts een paar onderdelen van het reactorvat zijn gecontroleerd.

Resultaten

De onderzoeksresultaten zijn nog niet openbaar, maar in de brief van minister Kamp van Economische Zaken aan de Tweede Kamer schrijft de minister dat er niets mis is met het reactorvat van de kerncentrale bij Borssele. Het zou geen fouten vertonen zoals onlangs in in België werden aangetroffen.

Materialen

Al eerder constateerde de onafhankelijke toezichthouder Kernfysische Dienst dat bij het smeden van het reactorvat andere materialen zijn gebruikt dan in de Belgische centrales en dat de centrale in Borssele voldoet aan alle veiligheidseisen. Het aanvullende onderzoek bevestigt nu dat er geen scheurtjes zitten in het vat in Borssele.

Ultrasoon

De Nuclear Research & Consultancy Group (NRG) heeft de testen uitgevoerd aan de hand van internationale normen. Het reactorvat is getest met een zogeheten ultrasoon methode, die eventuele onvolkomenheden aan kan tonen. Daarbij is met hoogfrequente geluidsgolven in het reactorvat gezocht naar haarscheurtjes en andere afwijkingen.