De Vries wil wegbezuinigen Torentijd tegenhouden

DEN HAAG -
Vertrouwelijke stukken van het ministerie van Veiligheid en Justitie zijn in handen gekomen van het actualiteitenprogramma Nieuwsuur. In de plannen staat dat ruim eenderde van alle gevangenissen in Nederland gaat sluiten. Daardoor zouden zo'n zevenhonderd banen verdwijnen.

Torentijd

In Zeeland, Groningen en Drenthe is er dan geen plaats meer voor een gevangenis. Dat zou betekenen dat de gevangenis Torentijd in Middelburg wordt wegbezuinigd. De inrichtingen, die wel open blijven, staan met name in de Randstad, Overijssel en Noord-Brabant.

Eerlijk

Volgens De Vries en enkele van zijn collega PvdA-kamerleden uit Groningen en Drenthe is dat geen eerlijke verdeling. "Krimpregio's als Zeeland hebben al heel veel overheidsdiensten in moeten leveren. Daarom lijkt het ons geen goed besluit om juist net in die krimpregio's nog verder te gaan bezuinigen", zegt De Vries.

Voorbarig

Justitie ontkent dat er al een besluit genomen is. Volgens Peter Baaijens, de directeur van Torentijd, is de berichtgeving over sluiting van zijn gevangenis dan ook wat voorbarig. "Het is één van de mogelijke scenario's", zegt Baaijens. "Het is duidelijk dat er flink bezuinigd moet worden. Maar of dat ook betekent dat we de gevangenis moeten sluiten, dat is nog helemaal niet zeker."

Serieus

De Vries is het daar niet mee eens, hij denkt dat deze uitgelekte plannen zeer serieus genomen moeten worden. "Ik ben bang dat de plannen veel concreter zijn dan staatssecretaris Teeven in de uitzending van Nieuwsuur doet voorkomen", aldus De Vries.

Enkelband

In de uitgelekte plannen zou ook staan dat Justitie eenpersoonscellen wil gaan vervangen door meerpersoonscellen. Op die manier moeten toch alle gevangenen worden gehuisvest. Ook zouden 800 gevangenen een enkelband krijgen in plaats van een gevangenisstraf.