Honderdduizenden euro's schade door hennepkwekers
Honderdduizenden euro's schade door hennepkwekers
OOST-SOUBURG -
Uit een rondgang langs Zeeuwse woningbouwverenigingen blijkt dat vooral de grotere corporaties, zoals l'Escaut, RWS Goes en Woongoed Zeeuws-Vlaanderen, elk jaar te maken krijgen met hennepteelt in hun woningen. Een kostenpost die varieert van 1000 tot 40.000 euro per pand.
Schadepost
In 2012 werden 21 huurwoningen ontruimd, omdat daarin op grote schaal hennep werd geteeld. Voor de woningcorporaties een totale schadepost van meer dan 100.000 euro. De schade bij woningbouwverengingen is slechst een klein deel van de totale Zeeuwse schade. Vorig jaar werden namelijk in totaal 122 kwekerijen opgerold.
Onbetaalde energierekeningen
Voor energiebedrijf Delta betekende dat een kostenpost van zo'n 300.000 euro. Voornamelijk ontstaan door onbetaalde energierekeningen. Overige schade is moeilijk in kaart te brengen, omdat hennepkwekers steeds inventiever worden. Vaak worden zeecontainers of verlate loodsen als kwekerij gebruikt.
Hennepfabriek
Ook particulieren zijn slachtoffer. Zo ontdekte Eduard van Dort uit Rilland in 2011 dat in zijn woning wiet werd gekweekt. Hij had zijn huis tijdelijk verhuurd, en de huurder verbouwde de woning in een jaar tijd om tot hennepfabriek met honderden planten.
Geen geld
Om het huis weer bewoonbaar te maken, moest Van Dort duizenden euro's uitgeven. Geld dat hij hoopt terug te krijgen van de dader, als begin maart zijn zaak door het gerechtshof in Den Bosch wordt behandeld. Veel hoop op een goede afloop is er niet. In de praktijk blijkt dat zowel Delta als woningcorporaties kunnen fluiten naar het geld, omdat de opgepakte kwekers zelf geen geld hebben.
Openbaar Ministerie
Volgens het Openbaar Ministerie zijn opgepakte kwekers in veel gevallen slechts pionnen in een veel groter netwerk. Op het moment dat zij worden opgepakt is het met hennep verdiende geld allang in het criminele circuit terecht gekomen.