Onderzoek: Zeeland niet erg koningsgezind

OOST-SOUBURG -
Van de Zeeuwen heeft 66 procent vertrouwen in de nieuwe koning. Dat percentage is het laagste van heel Nederland (zie grafiek). Gemiddeld hebben inwoners van de overige provincies 77 procent vertrouwen. Met 85 procent hebben inwoners van Drenthe het meeste vertrouwen in Willem-Alexander.

Máxima

Máxima als nieuwe koningin doet het wel beter bij de Zeeuwen: 78 procent heeft vertrouwen in haar, maar ook dat cijfer is in de meeste andere provincies hoger.

Televisie

Van alle Zeeuwen gaat 47 procent morgen voor de televisie zitten om naar de inhuldiging te kijken. Alleen in Groningen is de animo met 45 procent nog lager. In Gelderland en Utrecht kan het nieuwe koningspaar op de meeste kijkers rekenen: respectievelijk 68 en 69 procent.

Koningslied

Dat het moeilijk was om een koor te vinden dat in Middelburg het Koningslied namens Zeeland wil gaan zingen lijkt overeen te komen met het onderzoek van EenVandaag en Omroep Zeeland. Want 89 procent van de Zeeuwen zegt niet van plan te zijn mee te zingen. Dit is het hoogste percentage in Nederland: de weigering is in andere provincies ook groot, maar elders blijft het op gemiddeld 83 procent steken.

Republikeinen

Toch zijn de Zeeuwen zijn geen fanatieke republikeinen. Slechts 5 procent steekt morgen een witte vlag uit of overweegt dat tenminste. In Flevoland heeft 16 procent morgen een witte vlag of wil daar in elk geval over nadenken.

Opiniepanel

De percentages zijn de uitkomsten van een enquête onder leden van het EenVandaag Opiniepanel. Onder de leden van het panel wordt regelmatig een opinieonderzoek gehouden. Dat gebeurt in samenwerking met de regionale omroepen, waaronder Omroep Zeeland.