Ophef over nieuw havenplan Zierikzee

ZIERIKZEE - De gemeente wil per 1 januari volgend jaar de ligplaatsen opzeggen. Volgens eigen zeggen om de veiligheid van de haven te verbeteren. De gemeente loopt zo 45.000 euro huuropbrengst per jaar mis. Meer tijdelijke gebruikers gaan dat financiële gat niet vullen, verwachten de insprekers. Dat aantal loopt juist terug. Enkele jaren terug waren er nog zo'n 21.000 tijdelijke havengebruikers per jaar in Zierikzee. Dit jaar komt dat aantal niet boven de 14.000.

De volledige commissievergadering is terug te luisteren op de website van de gemeente Schouwen-Duiveland.

Overleg
Wethouder Stouten wilde maandagavond nog niks kwijt over het huurcontract van de De Maas-leden. Hij zei wel dat hij het opnieuw zou bespreken in het college. De commissieleden steunden de vaste ligplaatshouders en vroegen de wethouder opnieuw te gaan praten met betrokken partijen.

Inkomstenderving
Behalve havengebruikers zijn er ook bedrijven die met argusogen de ontwikkelingen volgen. Zo vreest een jachtservicebedrijf flink wat klanten te verliezen als leden van De Maas de haven zouden moeten verlaten. Volgens mede-eigenaar Janjacob Zoutendijk komt twintig procent van zijn omzet uit werk voor de scheepseigenaren van De Maas. Die omzet verliezen zou zeer negatieve gevolgen hebben voor zijn bedrijf. Hij zag de omzet toch al teruglopen door de economische crisis.

Belangengroep
De havengebruikers en enkele betrokken bedrijven besloten maandagavond spontaan de Belangengroep Haven Zierikzee op te richten. Ria Geluk, onder meer bekend van Museumhaven Schouwen-Duiveland en Stichting Behoud Hoogaars, wil proberen de verschillende partijen bij elkaar te brengen. Onder meer om zo sterker te staan in toekomstig overleg met de gemeente.