Elfstedentochtrijders bij Omroep Zeeland

OOST-SOUBURG - Omroep Zeeland is op zoek naar Zeeuwen die zich aan het voorbereiden zijn op de Elfstedentocht. Ben je lid van de Elfstedenvereniging, heb je een startbewijs en ben je van plan de Tocht der Tochten te schaatsen? Laat het ons weten! Vul het formulier in op www.omroepzeeland.nl/schaatsen.

Kruisje
Dick van der Weijden uit Kamperland (67) laat weten dat hij wil meedoen, samen met zijn dochter. Net als Huib Walraven (64) uit Middelburg, die de tocht in 1997 ook al volbracht. René Verwijs (56) uit Zierikzee reed de tocht in 1985 uit en wil - als hij de kans krijgt - opnieuw een gooi doen naar het felbegeerde kruisje.

Overige aanmeldingen:

Johan Karelse (39) - Heinkenszand
Roelof Stam (38) - Goes
Theo Nijsse (54) - Borssele
Robert Bakker (49) - Middelburg
Paul Naessens (46) - Vogelwaarde
Levien de Blaeij (73) - Terneuzen
Bert de Jager (63) - 's Heer Arendskerke
Leen de Hullu (58) - Axel
Jacob den Engelsman (51) - Burgh-Haamstede
Jan van Schagen (59) - Goes
J. van Beek - Arnemuiden

Schaatskoorts

Nu de schaatskoorts in alle hevigheid is losgebarsten, brengt Omroep Zeeland dagelijks via radio, televisie en internet het laatste schaatsnieuws.

Zwinstedentocht

Niet alleen over schaatsactiviteiten in Zeeland en over de mogelijke klassieker Sluis-Brugge-Sluis en de Zwinstedentocht, maar er zijn ook portretten van potentiële elfstedenrijders. Daarnaast staan we stil bij activiteiten die niet op het ijs, maar aan de kant worden georganiseerd.

IJsmetingen

Het gemeentebestuur van Sluis en de brandweerdiensten van Brugge en Knokke-Heist zijn maandag gestart met de dagelijkse metingen van de ijsdikte op de Damse Vaart. De dikte varieerde maandag tussen 4 en 8 centimeter. Voorlopig werd alleen aan de oevers gemeten. In het midden van de vaart meten is voorlopig te gevaarlijk door de vele wakken. De stadsbesturen herhalen intussen hun oproep om geen stenen of takken op het ijs te gooien.

Verbod

De ijsdikte wordt deze week dagelijks gemeten. Dat gebeurt op vastgestelde plaatsen langs de oevers en in het midden van de Vaart. Als overal 12 centimeter wordt bereikt, kan het verbod om het ijs te betreden worden opgeheven. Dat gebeurt in gezamenlijk overleg tussen de burgemeester van Damme, Brugge, Sluis en Knokke-Heist.

Waaghalzen

“Het ijs is op veel plaatsen nog verraderlijk dun”, waarschuwt burgemeester Dirk Bisschop van Damme. De politie blijft intussen patrouilleren langs de Damse Vaart om waaghalzen van het ijs te halen. De rode vlaggen die op het schaatsverbod wijzen, blijven wapperen.

De laatste keer dat Sluis-Brugge-Sluis werd opengesteld was11 januari 2009. Toen stonden naar schatting 50.000 mensen op het ijs. De Zwinstedentocht (wedstrijd 3 x Sluis-Brugge-Sluis) werd in maart 1986 en januari 1997 verreden.