Loonbedrijf Van der Wekken voorkomt faillissement

BROUWERSHAVEN -
Voor vier van de vijf werknemers van het bedrijf is al ander werk gevonden. Overbodig landbouwmateriaal wordt via internet geveild.

ZLM

Landbouworganisatie ZLM is zich bewust dat loonbedrijven het moeilijk hebben. De verwachting is het aantal nog verder toe zal nemen. Bedrijven die wel overleven zullen zich waarschijnlijk meer gaan specialiseren.

'Onbegonnen zaak'

Voor Van der Wekken in Brouwershaven is het tekort aan goed personeel een belangrijke reden om te stoppen met de loonwerkactiviteiten. "Meerdere goede krachten hebben de laatste jaren ons bedrijf verlaten. Het vervangen van mensen met de juiste kennis bleek een onbegonnen zaak," aldus eigenaar Niek van der Wekken.

Landbouwmateriaal

Ook stegen de kosten terwijl de hoeveelheid werk minder werd. Van der Wekken: "We konden zo niet verder, doorgaan zou een groeiend verlies betekenen. De problemen die hieruit zouden voortkomen, blijven we nu voor; bij een faillissement zijn er namelijk alleen maar verliezers." Omdat het bedrijf zich alleen nog gaat richten op het eigen akkerbouwbedrijf veilt Troostwijk Veilingen het overbodig geworden landbouwmateriaal.

Inventaris

In een online veiling verkoopt Troostwijk Veilingen de inventaris. Die bestaat uit tractoren, grondverzetmachines en gespecialiseerd landbouwmaterieel. "We veilen onder andere drie combines, een bietenrooimachine en een tiental tractoren van uiteenlopende merken," vertelt Stef Hooijman van Troostwijk Veilingen. "We hebben veel ervaring met het verkopen van landbouwmateriaal. Onze kopers komen uit heel Europa, waardoor we eigenlijk altijd wel een geschikte koper vinden voor het materiaal."

Kijkdag

De veiling is vorige week vrijdag gestart. Aanstaande zaterdag kan de inboedel van 10.00 tot 16.00 uur worden bekeken tijdens een openbare kijkdag aan de Spuiwekken 27 in Brouwershaven. De veiling sluit volgende week dinsdag om 14.00 uur.